Αναρριχητικά Παπούτσια - Γρήγορος οδηγός αγοράς

30/10/2023
από Nikos Mitsakis

Γρήγορος οδηγός αγοράς

 

Οι  περισσότερες εταιρείες παρουσιάζουν ένα τουλάχιστον νέο μοντέλο αναρριχητικών παπουτσιών το χρόνο, καθιστώντας τα τον πιο συχνά εκσυγχρονιζόμενο τύπο αναρριχητικού εξοπλισμού και τον πιο γρήγορα εξελισσόμενο: πιο κολλώδες, πιο ανθεκτικό ελαστικό, επενδύσεις που καταπολεμούν τη δυσοσμία, αυξανόμενα παραμορφωμένα σχήματα κ.λπ

 

Παρ’ όλ’ αυτά, τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού αναρριχητικών παπουτσιών παραμένουν σταθερά από την εποχή των Boreal Fires, όταν το κολλώδες ελαστικό ήταν πρωτοποριακό. Όταν αγοράζετε αναρριχητικό παπούτσι, καλό είναι να λαμβάνετε υπόψη τα εξής:

Χρήσεις για τις οποίες προορίζονται: Για τι τύπο αναρρίχησης έχει σχεδιαστεί το παπούτσι; Τα παπούτσια για παραδοσιακή αναρρίχηση είναι συνήθως πιο επίπεδα, πιο σκληρά και πιο ανθεκτικά από αυτά που προορίζονται για αθλητική αναρρίχηση ή μπούλντερινγκ υψηλού επιπέδου (αυτά τείνουν να έχουν λεπτές, ευαίσθητες σόλες και σχήματα στραμμένα προς τα κάτω, σαν νύχια αρπακτικού). Προσπαθήστε να σκαρφαλώσετε μια αρνητική σπορ γραμμή με παπούτσι φτιαγμένο για να στέκεστε σε πλάκες και μικρές προεξοχές όλη μέρα, και θα το πληρώσετε.

Φύλο: Πολλές εταιρείες σχεδιάζουν αναρριχητικά παπούτσια ειδικά για γυναίκες – αυτά ταιριάζουν σε πιο μικρά πόδια και διαθέτουν πιο στενές φτέρνες από τα αντίστοιχα ανδρικά μοντέλα. Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλοί άντρες έχουν πόδια που ταιριάζουν καλύτερα σε ένα «γυναικείο» παπούτσι, και αντίστροφα, γι’ αυτό μην απορρίψετε ένα παπούτσι απλώς και μόνο επειδή προορίζεται για το άλλο φύλο.

Δεσίματα: Τα περισσότερα αναρριχητικά παπούτσια σφίγγουν είτε με κορδόνια, Velcro, λάστιχο (slippers) ή με κάποιο συνδυασμό από αυτά. Οι αθλητές του μπούλντερινγκ και των εσωτερικών τοίχων προτιμούν την ευκολία που προσφέρουν τα Velcro στο βάλε-βγάλε των παπουτσιών. Τα κορδόνια είναι κατάλληλα για κάθε στιλ. Μάλλον δεν ενδείκνυται να αγοράσετε μαλακά αναρριχητικά τύπου slippers αν σχεδιάζετε να σκαρφαλώνετε κάθετους τοίχους όλη μέρα, διαφορετικά χρειάζεστε πάρα πολλή δύναμη στο να ισορροπείτε και να πατάτε με τις μύτες.

Καλαπόδι: Το σχήμα του παπουτσιού καθορίζεται κυρίως από το καλαπόδι (τη φόρμα γύρω από την οποία κατασκευάζεται). Τα παπούτσια που κατασκευάζονται πάνω σε καλούπι στραμμένο προς τα κάτω είναι καλά για να αγκιστρώνουν σε άκρες στα αρνητικά, ενώ εκείνα με επίπεδο καλαπόδι είναι πιο άνετα και δεν παραμορφώνουν τόσο τα πόδια σας. Τα ασύμμετρα καλαπόδια, τα οποία μπορεί να είναι επίπεδα ή στραμμένα προς τα κάτω, διοχετεύουν τη δύναμη στο μεγάλο δάχτυλο, προσφέροντας υψηλά επίπεδα δύναμης και ακρίβειας. Τα επίπεδα, συμμετρικά καλαπόδια τείνουν να είναι τα πιο άνετα και προσφέρονται για μεγάλες, μέτριας δυσκολίας αναρριχήσεις ή για τους αρχάριους.

Ελαστικό: Οι μάχες για το καλύτερο ελαστικό μαίνονται ακόμα: όλοι ισχυρίζονται ότι έχουν το πιο κολλώδες ελαστικό στα παπούτσια τους. Ευτυχώς, όλα είναι αρκετά κολλώδη για κάθε σχεδόν κατάσταση. Το παχύ ελαστικό κρατά περισσότερο, όμως χαλάει την αίσθηση του πατήματος. Το λεπτό ελαστικό σας επιτρέπει να νιώθετε και τα πιο μικρά πατήματα, όμως φθείρεται πιο γρήγορα. Το λάστιχο εκτείνεται επίσης πάνω από τη σόλα για να καλύπτει τμήμα του πάνω δέρματος, προσθέτοντας στήριξη και τριβές στο παπούτσι κι επιτρέποντας προχωρημένες κινήσεις όπως το toe hooking (αγκίστρωμα των δαχτύλων).

Πάνω υλικό: Τα παπούτσια με δερμάτινο πάνω μέρος ανοίγουν με τη ζέστη, τον ιδρώτα και την πίεση της χρήσης, παίρνοντας το σχήμα των ποδιών σας. Πάρτε ένα νούμερο πιο μικρό σε αυτά από ό,τι θα παίρνατε στα συνθετικά, τα οποία ανοίγουν πολύ λίγο ή καθόλου.
Επένδυση:  Μια φόδρα από βαμβακερό ή συνθετικό υλικό μπορεί να αυξήσει την άνεση και να μειώσει το ξεχείλωμα, όμως τείνει επίσης να μειώνει λίγο την αίσθηση του πατήματος. Οι επενδύσεις κρατούν συχνά ιδρώτα κι έτσι έχουν την τάση της δυσοσμίας.

Μεσόσολα: Ανάμεσα στη σόλα και το πάνω μέρος βρίσκεται η μεσόσολα. Το μήκος (πλήρες, σε δύο κομμάτια, μερικό ή καθόλου), το πάχος και η σκληρότητα του υλικού του καθιστούν ένα παπούτσι πιο σκληρό (καλό για πάτημα σε μικρές προεξοχές) ή λιγότερο σκληρό (για καλή αίσθηση πατήματος και αγκίστρωμα σε μικρές άκρες στα αρνητικά). Για δύσκολη σπορ αναρρίχηση/μπούλντερινγκ προτιμήστε το παπούτσι να μη διαθέτει μεσόσολα. Οι μεγάλες διαδρομές σε ορθοπλαγιές θα βγουν πιο άνετα με μια πλήρη μεσόσολα.

 

 

Περιοδικό Ανεβαίνοντας

 

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα