Όταν κατευθυνόμαστε προς μια νέα περιοχή αναρρίχησης, προτού αποφασίσουμε ποιες διαδρομές θα ανεβούμε, ελέγχουμε τον «βαθμό» δυσκολίας των διαδρομών. Σε κάθε γνωστή διαδρομή έχει αποδοθεί ένας συγκεκριμένος βαθμός από τον πρώτο αναρριχητή για να χαρακτηριστεί το επίπεδο δυσκολίας του. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μας ταλαιπωρηθούμε προσπαθώντας να ανεβούμε μια διαδρομή πέρα από τις δυνατότητές μας.
Οι βαθμοί μας δίνουν μια εικόνα σχετικά με το πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι μια συγκεκριμένη διαδρομή. Εάν είμαστε αρχάριοι, χρειαζόμαστε διαδρομές για αρχάριους για εξάσκηση έτσι ώστε σιγά σιγά να αναπτύξουμε δεξιότητες για να προχωρήσουμε σε πιο δύσκολες διαδρομές. Ως αρχάριοι δεν θα θέλαμε να βρεθούμε σε μια διαδρομή προχωρημένων.
Photo: Alex Megos / Bibliographie 9c/5.15c
Οι αναρριχητές συνήθως χρειάζονται συγκεκριμένες πληροφορίες πριν επιλέξουν μια διαδρομή για να ανέβουν. Όπως η συγκεκριμένη τοποθεσία κάθε διαδρομής, το είδος του βράχου, το μήκος της διαδρομής και τέλος ο βαθμός της. Το «crux», που σημαίνει το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής, είναι συνήθως η βάση της βαθμολογίας/βαθμού. Οι βαθμοί για συγκεκριμένες διαδρομές μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο, σε βιβλία-οδηγούς μιας συγκεκριμένης περιοχής αναρρίχησης ή από τοπικές αναρριχητικές κοινότητες.
Υπάρχουν διαφορετικά συστήματα βαθμολόγησης που περιγράφουν διαφορετικά στυλ αναρρίχησης: αναρρίχηση βράχου, bouldering, aid climbing, αλπική αναρρίχηση, παγο-αναρρίχηση κ.λπ. Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε τα συστήματα βαθμολόγησης σχετικά με την αναρρίχηση βράχου και το bouldering. Επιπλέον, σε πολλές περιοχές του κόσμου υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα βαθμολόγησης για κάθε τύπο αναρρίχησης, για παράδειγμα για αναρρίχηση βράχου υπάρχει το YDS (Yosemite Decimal System), το Γαλλικό σύστημα, UIAA, Βραζιλίας, Νοτιοαφρικανικό, Αυστραλιανό, Σαξονικό, Ρωσικό, Σουηδικό, Νορβηγικό, Πολωνικό και πολλά άλλα. Ωστόσο, τα πιο κοινά συστήματα βαθμολόγησης για αναρρίχηση βράχου είναι το YDS και το γαλλικό σύστημα.
YDS (Yosemite Decimal System)
Το YDS ταξινομεί τις τεχνικές αναβάσεις βράχου από 5,0 έως 5,15.
5.1-5.4
|
Εύκολη
|
Ένα απότομο τμήμα που έχει μεγάλες χειρολαβές και βάσεις. Κατάλληλο για αρχάριους.
|
5.5-5.8
|
Μέτρια
|
Μικρά πατήματα και λαβές. Χαμηλής γωνίας έως κατακόρυφο έδαφος. Απαιτούνται δεξιότητες αναρρίχησης από αρχάριους έως ενδιάμεσους.
|
5.9-5.10
|
Δύσκολη
|
Τεχνικό ή/και κάθετο και μπορεί να έχει αρνητικά τμήματα. Αυτές οι αναρριχήσεις απαιτούν συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορούν να επιτύχουν οι περισσότεροι ορειβάτες που περνούν το Σαββατοκύριακό τους σκαρφαλώνοντας.
|
5.11-5.12
|
Δύσκολη έως Πολύ Δύσκολη
|
Τεχνικό και κάθετο σκαρφάλωμα, και μπορεί να έχει αρνητικές κλίσεις με μικρά κράτημα. Οι αφοσιωμένοι ορειβάτες μπορούν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο με πολλή εξάσκηση.
|
5.13-5.15
|
Πολύ Δύσκολη
|
Επίπονη αναρρίχηση που είναι τεχνική και κάθετη και μπορεί να έχει αρνητική κλίση με μικρά κράτημα. Αυτές οι διαδρομές είναι για έμπειρους ορειβάτες που εκπαιδεύονται τακτικά και έχουν πολλές φυσικές ικανότητες.
|
Στην αρχή, το YDS κυμαινόταν από 5,0 έως 5,9, αλλά καθώς εξελίσσονταν οι τεχνικές αναρρίχησης, οι δεξιότητες και ο εξοπλισμός, σημειώθηκε αύξηση στις αναρριχητικές ικανότητες και το επίπεδο αναρρίχησης, επομένως οι βαθμοί έχουν ξεπεράσει το 5,9 και έχουν φτάσει στο 5,15 (μέχρι στιγμής – ποιος ξέρει για τι θα είναι ικανοί οι μελλοντικοί αναρριχητές!) Επιπλέον, τα γράμματα από το a έως το d χρησιμοποιούνται για την υποκατηγοριοποίηση των διαδρομών στον ίδιο βαθμό. Για παράδειγμα, το 5.15a είναι πιο εύκολο από το 5.15c.
Photo: Adam Ondra / La Dura Dura 5.15c/9b+
Γαλλικό Σύστημα
Το γαλλικό σύστημα είναι αριθμητικό αλλά όχι δεκαδικό, ξεκινά από το 1 (σούπερ εύκολο χωρίς τη χρήση σχοινιού) και μπορεί να φτάσει μέχρι το 9, αν και είναι ανοιχτό σύστημα, επομένως μπορεί να προστεθούν υψηλότεροι αριθμοί στο μέλλον. Εδώ χρησιμοποιούνται επίσης γράμματα (a,b ή c) καθώς και το σύμβολο συν +. Έτσι, μια διαδρομή με βαθμολογία 8a είναι ευκολότερη από 8b+. Για παράδειγμα, αν τα βάλετε σε μια σειρά, θα έχετε 5a, 5a+, 5b, 5b+, 5c, 5c+, 6a, 6a+, 6b, 6b+ κ.λπ. Το γαλλικό σύστημα είναι πολύ διαδεδομένο εκτός των ΗΠΑ.
UIAA (International Climbing and Mountaineering Federation)
Αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται κυρίως για μικρές διαδρομές αναρρίχησης στη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία και την Ιταλία. Χρησιμοποιείται επίσης για μεγάλες αλπικές διαδρομές στις Άλπεις και στα Ιμαλάια. Χρησιμοποιεί λατινικούς αριθμούς, αρχικά Ι ήταν το πιο εύκολο και το X ήταν το πιο δύσκολο, ωστόσο καθώς το επίπεδο αναρρίχησης έχει εξελιχθεί, είναι πλέον ένα ανοιχτό σύστημα που έχει φτάσει στο XII. Επιπλέον, ένα + ή - μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω διαφοροποίηση μεταξύ των βαθμών.
Παρακάτω υπάρχει ένα διάγραμμα με σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων βαθμολόγησης αναρρίχησης:
Βαθμοί Bouldering
Για το bouldering υπάρχει ξεχωριστό σύστημα βαθμολόγησης που αξιολογεί την τεχνική δυσκολία ή τα «προβλήματα» του bouldering. Και πάλι τα πιο διαδεδομένα συστήματα είναι το σύστημα Hueco V-scale στις ΗΠΑ και το γαλλικό Fontainebleau Scale (ή Font) που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ευρώπη. Η κλίμακα V αναπτύχθηκε στις Η.Π.Α. και ξεκινά από το VB για εξαιρετικά εύκολα προβλήματα ογκόλιθων και φτάνει μέχρι την V17 για τους εκλεκτούς αναρριχητές. Το σύστημα γραμματοσειράς είναι αριθμητικό και ξεκινά από το 1, αν και δύσκολα θα δείτε ένα πρόβλημα bouldering να αξιολογείται χαμηλότερα από 3, και φτάνει μέχρι το 9. Και πάλι χρησιμοποιεί γράμματα (a, b ή c) και + ή – για να διαφοροποιούνται εντός των βαθμών
Ένα πράγμα που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι δεν υπάρχει τέλειο σύστημα βαθμολόγησης. Η αναρρίχηση είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία και αυτό που μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον, μπορεί να φαίνεται εύκολο για κάποιον άλλον λόγω ύψους, σωματικού βάρους, μυϊκής δύναμης, δύναμης του πυρήνα και φυσικά τεχνικής και εμπειρίας. Επομένως, η βαθμολόγηση είναι μια υποκειμενική αξιολόγηση. Μας βοηθά να δώσουμε κάποιες πληροφορίες, αλλά μην εκπλαγείτε αν μερικές φορές η βαθμολόγηση δεν συμφωνεί πλήρως με τη γνώμη σας. Επιπλέον, έχετε κατά νου ότι η βαθμολόγηση σε εσωτερικές διαδρομές σε ένα γυμναστήριο μπορεί να διαφέρει πολύ από τις εξωτερικές διαδρομές στο βουνό, καθώς υπάρχουν διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανάβασή σας, όπως ο τύπος βράχου, η θερμοκρασία, η υγρασία, ο άνεμος, τα κρύα δάχτυλα, κ.λπ. Έτσι, μπορεί να σκαρφαλώνετε 7a στο γυμναστήριο, αλλά θα αισθάνεστε αρκετά διαφορετικά στο βράχο!
Πηγές