ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΣΑΣ
(ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΡ, ΣΕΤΑΚΙΑ, ΚΑΤΑΒΑΤΗΡΕΣ-ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, Κ.Α.)
Το πόσο μπορεί να διαρκέσει ο εξοπλισμός αναρρίχησης εξαρτάται από μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών παραγόντων.
Ο τύπος του εξοπλισμού (μεταλλικός ή κλωστοϋφαντουργικός), η ποιότητα των υλικών του, η συχνότητα χρήσης, η φροντίδα και η αποθήκευσή του καθώς και το περιβάλλον στο οποίο χρησιμοποιείται επηρεάζουν την αντοχή και τη διάρκεια ζωής του.
Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει λεπτομερώς την αναμενόμενη και μέγιστη διάρκεια ζωής για τον εξοπλισμό αναρρίχησης με μέτρια χρήση (περίπου δύο φορές την εβδομάδα):
Εξοπλισμός Αναρρίχησης
|
Αναμενόμενη Διάρκεια Ζωής (Μέτρια Χρήση)
|
Μέγιστη Διάρκεια Ζωής (Από την ημερ/νία κατασκευής)
|
Ζώνη
|
2 με 3 χρόνια
|
10 χρόνια
|
Σχοινί
|
2 με 3 χρόνια
|
10 χρόνια
|
Κράνος
|
10 χρόνια
|
10 χρόνια
|
Σετάκια
|
3 με 5 χρόνια
|
10 χρόνια
|
|
|
|
Εξοπλισμός ασφάλισης
|
5 με 10 χρόνια
|
N/A
|
Καραμπίνερ
|
10 με 15 χρόνια
|
N/A
|
Πηγή: https://rockclimbingguru.com/how-long-climbing-gear-lasts-helpful-guidelines/
Σε προηγούμενο άρθρο (λινκ) είχαμε αναλύσει τη διάρκεια ζωής του κλωστοϋφαντουργικού εξοπλισμού αναρρίχησης (ζώνες, σχοινιά, ιμάντες). Σε αυτό το άρθρο θα αφιερωθούμε στα μεταλλικά μέρη του εξοπλισμού μας, τα καραμπίνερ, τα καρύδια, τα friends κλπ.
Παρότι μεταλλικά, τα υλικά μας δεν είναι αθάνατα, κυρίως λόγω της ταλαιπωρίας στην οποία υπόκεινται κατά τη διάρκεια της χρήσης τους, καθώς και λόγω έλλειψης σωστής συντήρησης και φύλαξης.
Πότε αποσύρουμε ένα καραμπίνερ
Αποσύρετε αμέσως ένα καραμπίνερ εάν είναι ραγισμένο, υπερβολικά φθαρμένο ή έχει πύλη που δεν λειτουργεί σωστά.
Σημαντικό: Ένα καραμπίνερ που έχει πέσει από μεγάλο ύψος θα πρέπει επίσης να αποσυρθεί καθώς οι πτώσεις μπορεί να προκαλέσουν ζημιά αλλά να φαίνονται άθικτα!
Πώς να ελέγχετε τα καραμπίνερ σας
Για να αναγνωρίσετε προβλήματα με τα καραμπίνερ σας, είναι σημαντικό να κάνετε τους παρακάτω ελέγχους τακτικά, ιδανικά πριν ή μετά από κάθε εξόρμηση:
· Βλέπετε ρωγμές, αιχμηρές άκρες ή διάβρωση;· Υπάρχει υπερβολική φθορά, όπως βαθιές αυλακώσεις που προκαλούνται από τριβή με το σχοινί; (Το ανοδιωμένο χρώμα που έχει τρίψει δεν είναι κρίσιμο.)· Υπάρχουν χαλαρά, λυγισμένα ή λείπουν πριτσίνια;· Υπάρχουν μεταλλικά γρέζια;· Η πύλη ανοίγει και κλείνει αργά ή δεν λειτουργεί σωστά;· Ο μηχανισμός ασφάλισης (αν υπάρχει) δεν λειτουργεί σωστά; Εάν απαντήσατε «ναι» σε οποιαδήποτε από τις τρεις αρχικές ερωτήσεις, πρέπει να αποσύρετε αμέσως το καραμπίνερ. Για τις τρεις τελευταίες ερωτήσεις, ίσως είναι δυνατό να διορθώσετε το πρόβλημα με σωστό καθαρισμό και συντήρηση. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει μετά την επεξεργασία του, αποσύρετε το καραμπίνερ.
Καθαρισμός και συντήρηση Carabiner
Η σωστή συντήρηση και καθαρισμός των καραμπίνερ θα αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους και θα εξασφαλίσουν την ασφάλειά σας.
- Καθαρίστε τις πύλες φυσώντας σκόνη και βρωμιά από την περιοχή του μεντεσέ.
- Εάν παρατηρήσετε μια πύλη που “κολλάει”, πλύντε την με ζεστό, σαπουνόνερο (τα καθαριστικά ποδηλάτων με βάση τα εσπεριδοειδή λειτουργούν επίσης καλά), ξεπλύνετε καλά και αφήστε το να στεγνώσει.
- Λιπάνετέ το με ξηρό γραφίτη ή οποιοδήποτε ξηρό λιπαντικό με βάση το κερί γύρω από την περιοχή του μεντεσέ, την οπή του ελατηρίου και τον μηχανισμό ασφάλισης. Φροντίστε να σκουπίσετε όλο το περιττό λιπαντικό.
- Πάντα να καθαρίζετε και να λιπαίνετε τα καραμπίνερ σας μετά από επαφή με αλμυρό νερό ή αλμυρό αέρα.
Αφαίρεση γρεζιών
- Κρατήστε τα καραμπίνερ σας απαλλαγμένα από γρέζια που μπορεί να καταστρέψουν ένα σχοινί.
- Για να τρίψετε τα γρέζια, χρησιμοποιήστε γυαλόχαρτο 220-400. Εάν αυτό δεν αφαιρέσει το γρέζι, καταστρέψτε το καραμπίνερ.
Πώς να αποσύρετε τα καραμπίνερ σας Δώστε στα καραμπίνερ σας άλλη ζωή ως μπρελόκ ή για να κρεμάτε τα μπουκάλια νερού σας. Φροντίστε να σημαδέψετε τα ακατάλληλα καραμπίνερ ώστε να μην μπερδευτούν κατά λάθος με τα υπόλοιπα! Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τις τοπικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης για να δείτε εάν μπορείτε να τα ανακυκλώσετε.
Σετάκια
Τα σετάκια είναι ένα μοναδικό κομμάτι αναρρίχησης καθώς αποτελούνται από ειδικούς ιμάντες (dogbones) και καραμπίνερ. Τα dogbones ανήκουν στον κλωστοϋφαντουργικό εξοπλισμό, ενώ τα καραμπίνερ είναι μεταλλικά. Ως εκ τούτου, τα επιμέρους τμήματά τους συνήθως διαρκούν διαφορετικά χρονικά διαστήματα.
Τα dogbones διαρκούν συνήθως μεταξύ 3 και 5 ετών μέτριας χρήσης και έχουν διάρκεια ζωής 10 ετών στο ράφι. Τα καραμπίνερ συνήθως διαρκούν από 10 έως 15 χρόνια μέτριας χρήσης και δεν έχουν όριο όταν μένουν αχρησιμοποίητα.
Επομένως, τα σετάκια στο σύνολό τους θα διαρκέσουν τυπικά από 3 έως 5 χρόνια μέτριας χρήσης, εάν δεν αντικατασταθεί το dogbone. Η αντικατάσταση του dogbone κάθε 3 έως 5 χρόνια θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής από τα σετάκια μέχρι να φθαρούν τα καραμπίνερ.
Συσκευές Ασφάλισης και Καταβατήρες
Οι καταβατήρες και οι συσκευές ασφάλισης (οκτάρια, κουβάδες, γρι-γρι κλπ) είναι ένα μεταλλικό κομμάτι υλικού αναρρίχησης και ως εκ τούτου δεν έχουν διάρκεια ζωής από μόνες τους. Θα φθαρούν λοιπόν με τη χρήση και κάποια στιγμή θα πρέπει να αντικατασταθούν. Είναι άλλο ένα κομμάτι αναρρίχησης που πρέπει να ελέγχεται πριν από κάθε χρήση, καθώς μια και μόνο αιχμηρή άκρη μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη ζημιά στο σχοινί σας με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
Κατά μέσο όρο, οι συσκευές ασφάλισης θα διαρκέσουν από 5 έως 10 χρόνια με μέτρια χρήση. Εάν χρησιμοποιούνται καθημερινά θα πρέπει συνήθως να αντικατασταθούν εντός 3 ετών λόγω υπερβολικής φθοράς.
Σε γενικές γραμμές, οι συσκευές ασφάλισης θα πρέπει να αντικατασταθούν μόλις καταστραφούν όπως εάν:
- Έχουν αιχμηρές άκρες
- Πέσουν από ύψος 3-4 μέτρα ή περισσότερο
- Έχουν εμφανή χτυπήματα ή ρωγμές
Όπως και με μερικά από τα άλλα κομμάτια του αναρριχητικού εξοπλισμού, εάν έχετε αμφιβολίες για την ακεραιότητα μιας συσκευής ασφάλισης, μην τη χρησιμοποιήσετε. Σε αντίθεση με άλλα κομμάτια σημαντικού εξοπλισμού αναρρίχησης, οι συσκευές ασφάλισης είναι σχετικά φθηνές και μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν. Αυτό δεν σας δίνει κανέναν απολύτως λόγο να χρησιμοποιήσετε μια φθαρμένη και κακή συσκευή ασφάλισης!
Καρύδια
Τα καρυδάκια (nuts) όντας μεταλλικά επίσης δεν έχουν όριο ζωής στο ράφι, συνεπώς η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται και πάλι από τη χρήση. Συγκεκριμένα σε αυτό το είδος εξοπλισμού, οι πιο συνηθισμένες μορφές βλάβης επηρεάζουν το συρματόσχοινο. Η μη προσεκτική αφαίρεση των καρυδιών μπορεί σταδιακά να προκαλέσει βλάβη στα νήματα του σύρματος. Εάν το σύρμα έχει αρχίσει να φθείρεται καλό είναι να αποσυρθούν. Ένα μόνιμα τσακισμένο καλώδιο είναι εξασθενημένο και θα πρέπει επίσης να αποσυρθεί.
Η ζημιά από διάβρωση είναι ένα άλλο κοινό πρόβλημα. Πάντα να
πλένετε τον εξοπλισμό σας σε καθαρό νερό και στη συνέχεια στεγνώστε τον καλά πριν το αποθηκεύσετε μετά την αναρρίχηση σε θαλάσσιους βράχους ή κοντά στην ακτή.
Η ζημιά στην κεφαλή του καρυδιού είναι πιο σπάνια, αλλά μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα βαριάς πτώσης ή ακόμα και από υπερβολική χρήση ενός εργαλείου αφαίρεσης καρυδιών. Αποσύρετε εάν υπάρχει μεγάλη ζημιά ή παραμόρφωση. Οι ρηχές/επιφανειακές γρατσουνιές συνήθως δεν αποτελούν πρόβλημα.
Friends
Άλλο ένα σημαντικό και ιδιαίτερο μέρος του αναρριχητικού εξοπλισμού (που επίσης αφορά την παραδοσιακή “trad” και όχι τη σπορ αναρρίχηση) είναι τα “friends”.
Παρόλο που τα friends έχουν σχεδιαστεί με εξαιρετική ακρίβεια και τεχνογνωσία σήμερα, υπόκεινται σε αστοχία λόγω φθοράς και κόπωσης από κάμψη. Αυτό συμβαίνει στο σημείο όπου το εύκαμπτο στέλεχος (συρματόσχοινο) ενώνεται με το άκαμπτο στέλεχος λόγω επαναλαμβανόμενης κάμψης.
Είναι σημαντικό λοιπόν να εξετάζετε προσεκτικά το συγκεκριμένο σημείο και εάν διαπιστωθεί ότι κάποιοι κλώνοι του εύκαμπτου στελέχους έχουν σπάσει, τότε είναι σίγουρα ώρα να αποσύρετε τη συσκευή!
Στα περισσότερα σύγχρονα friends, το πιθανό σημείο θραύσης καλύπτεται συχνά από ένα προστατευτικό πλαστικό περίβλημα, και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό το περίβλημα μπορεί να μετακινηθεί ελαφρά για να επιτραπεί η επιθεώρηση.
Συνιστάται λοιπόν η διεξοδική επιθεώρηση των friends στην αρχή της αναρριχητικής περιόδου σε συνδυασμό με την επιθεώρηση πριν ή μετά από κάθε χρήση!
Φύλαξη μεταλλικού εξοπλισμού
Μην αποθηκεύετε τα καραμπίνερ, τους καταβατήρες, συσκευές ασφάλισης, σετάκια κλπ σε υγρό ή αλμυρό αέρα, με υγρό εξοπλισμό ή ρούχα ή κοντά σε διαβρωτικά χημικά. Η σωστή φύλαξη και η συντήρηση θα προστατεύσουν τον εξοπλισμό σας όσο το δυνατόν περισσότερο!
Πηγές