Ισοθερμικά
https://www.cdc.gr/rouxismos-vounou/isothermika/
Για να κατανοήσετε τις στρώσεις “layers” των ρούχων σας για υπαίθριες δραστηριότητες, πρέπει να γνωρίζετε τη λειτουργία κάθε στρώσης:
1. Βασικό στρώμα “base layer” (στρώμα εσωρούχων ή ισοθερμικά): απομακρύνει τον ιδρώτα από το δέρμα σας
2. Μεσαίο στρώμα “middle layer” (μονωτική στρώση): διατηρεί τη θερμότητα του σώματος για να σας προστατεύει από το κρύο
3. Εξωτερικό στρώμα “outer layer”(στρώμα κελύφους): σας προστατεύει από τον άνεμο και τη βροχή όπως οι αδιάβροχες μεμβράνες, είτε πρόκειται για μπουφάν είτε για παντελόνια-μεμβράνες.
Ακόμα κι αν δεν φοράτε και τις τρεις στρώσεις από την αρχή, είναι καλή ιδέα να παίρνετε όλες τις στρώσεις σε κάθε έξοδο: Μπορείτε να αφαιρέσετε στρώσεις εάν τα πράγματα ζεσταθούν, αλλά δεν μπορείτε να βάλετε στρώσεις που δεν έχετε φέρει μαζί σας.
Εάν θέλετε να φτιάξετε το απόλυτο σύστημα στρώσεων “layering system”, τότε ξεκινήστε εστιάζοντας στη βάση αυτού του συστήματος, στα εσώρουχά σας (γνωστά και ως ισοθερμικά). Η άνεση ξεκινά με το στρώμα που αγγίζει το δέρμα σας!
Σκεφτείτε το ισοθερμικό ως τον πυρήνα των ρούχων σας για τις υπαίθριες δραστηριότητες. Αν και τα ισοθερμικά είναι ιδανικά για δραστηριότητες με ψυχρό καιρό, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για πεζοπορία, αναρρίχηση, κατασκήνωση, τρέξιμο, προπόνηση ή ταξίδια όλο το χρόνο. Ένα σωστό base layer απορροφά την υγρασία και σας κρατά ζεστούς κατά τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας. Στην πραγματικότητα ακόμα και το καλοκαίρι base layer θεωρείται το οποιοδήποτε κοντομάνικο φοράτε. Για να αποφύγετε τον ιδρώτα και να παραμένετε στεγνοί προτιμήστε ένα ύφασμα που απορροφάει τον ιδρώτα από το σώμα σας και στεγνώνει σχεδόν αμέσως.
Έχετε πέντε βασικά ζητήματα για την επιλογή του base layer:
1. ΤΑ ΥΛΙΚΑ
Το ύφασμα είναι η πιο σημαντική σας απόφαση. Είτε επιλέξετε συνθετικό είτε φυσικό, το σημαντικό είναι να απομακρύνει τον ιδρώτα και να στεγνώνει γρήγορα το δέρμα σας.
Τα πιο γνωστά υφάσματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για υπαίθριες δραστηριότητες είναι το μαλλί και τα συνθετικά.
ΜΑΛΛΙ (MERINO WOOL)
Το μαλλί Merino είναι ένα ανανεώσιμο, φυσικό ύφασμα που κινείται και τεντώνεται με το σώμα σας.
Επίσης:
Έχει λεπτότερη κλωστή από το κανονικό μαλλί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλεί φαγούρα στο δέρμα σας.
Είναι φυσικό αντιμικροβιακό και μειώνει τις οσμές – ιδανικό για ταξίδια ή πολυήμερες εκδρομές σε κάμπινγκ χειμώνα αλλά και για καλοκαίρι.
Μπορεί να απορροφήσει έως και το 30% του βάρους του σε νερό πριν αρχίσει να νιώθει υγρό. Μια εξαιρετική επιλογή για καλοκαιρινές δραστηριότητες, αφού η απορρόφηση του ιδρώτα μπορεί να σας βοηθήσει να δροσιστείτε.
Το μαλλί μπορεί επίσης να αναμειχθεί με άλλα υφάσματα, όπως spandex για ενίσχυση της εφαρμογής και της ευελιξίας
Είναι αρκετά ανθεκτικό και θα το απολαύσετε για πολλά χρόνια!
Επίσης, το Merino συνδυάζεται με κεραμικά σωματίδια στο νήμα τα οποία έχουν την ικανότητα να απελευθερώνουν γρήγορα τη θερμότητα κάνοντάς τα ιδανικά για το καλοκαίρι. Το κεραμικό προσελκύει τη θερμότητα του σώματος και στη συνέχεια διαχέει τη θερμότητα γρήγορα για να βοηθήσει να δροσίσει το δέρμα σας. Το αποτέλεσμα είναι ένα ύφασμα όπως το Ceramicool από την εταιρία ODLO και χρησιμοποιείται για μπλούζες, κολάν, εσώρουχα μέχρι και κάλτσες.
Για να βοηθήσετε τα ρούχα από μαλλί Merino να διαρκέσουν, πλύνετε και στεγνώστε με προσοχή. Συνιστούμε πλύσιμο με κρύο νερό και τοποθέτηση σε επίπεδη επιφάνεια για στέγνωμα.
ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ
Ένα από τα πιο κοινά συνθετικά υφάσματα για μακριά εσώρουχα είναι ο πολυεστέρας. Μπορεί επίσης να δείτε νάιλον, πολυπροπυλένιο ή ρεγιόν ή ένα μείγμα υφασμάτων. Τα υφάσματα που περιλαμβάνουν spandex προσφέρουν άνετο τέντωμα και μπορούν να εφαρμόζουν άνετα χωρίς να αισθάνονται στενά. Τα συνθετικά έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Σούπερ στεγνό: Τα συνθετικά διαπρέπουν στο να απομακρύνουν και να διαχέουν τον ιδρώτα, ώστε να σας δίνουν την πιο στεγνή αίσθηση από κάθε τύπο υφάσματος.
Ανθεκτικό: Κανένα base layer δεν είναι ανίκητο. Ωστόσο, εάν αναζητάτε την πιο ανθεκτική επιλογή, τότε τα συνθετικά είναι η καλύτερη επένδυση.
Κατακράτηση οσμών: Ορισμένα συνθετικά προσθέτουν ένα φινίρισμα που αναστέλλει τη συσσώρευση βακτηρίων που προκαλούν οσμή, κάτι που βοηθά. Εάν θα μείνετε πολλές ημέρες μεταξύ των πλύσεων, βοηθάει να έχετε κάποια ανοχή στη δυσοσμία.
2. ΒΑΡΟΣ (GSM)
Είναι λίγο πολύ lightweight, midweidght, heavyweight, δηλαδή «ελαφρύ», «μεσαίο» ή «βαρύ», όπου τα πιο χοντρά υφάσματα δίνουν λίγη επιπλέον ζεστασιά. Συνήθως μετριέται ως γραμμάρια ανά τμ, grams per square metre (gsm).
Ενδέχεται επίσης να δείτε χαρακτηρισμούς όπως "ultralightweight” ή “featherweight” ή άλλες παρόμοιες περιγραφές πολύ ελαφριών υφασμάτων κυρίως για χρήση το καλοκαίρι. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να δείτε εναλλακτικούς όρους όπως "expedition weight” που αφορά ισοθερμικά σχεδιασμένα για εξαιρετικές συνθήκες κρύου.
3. ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Το ύφασμα πρέπει να είναι σε άμεση επαφή με το δέρμα σας για να κάνει τη δουλειά του, επομένως θέλετε μια στενή αλλά άνετη εφαρμογή. Φροντίστε να δοκιμάσετε το ισοθερμικό πριν το αγοράσετε γιατί η άνεση και η σωστή εφαρμογή είναι ύψιστης σημασίας! Ένα φαρδύ/χαλαρό ισοθερμικό μπορεί να είναι άνετο αλλά δεν θα σας παρέχει την απόδοση που πρέπει και δεν θα αφαιρεί τον ιδρώτα από το δέρμα σας σωστά!
4. ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Οι καιρικές συνθήκες, (θερμοκρασία, υγρασία, αέρας, παρουσία χιονιού κλπ) είναι σημαντικές για την επιλογή του κατάλληλου ισοθερμικού. Προφανώς σε θερμές συνθήκες θα προτιμήσουμε lightweight ισοθερμικά, και ειδικά το καλοκαίρι θα επιλέξουμε υφάσματα αναμειγμένα με κεραμικά μόρια (Ceramic Wool) καθώς δροσίζουν επιπλέον το δέρμα μας. Το χειμώνα θα προτιμήσουμε πιο βαριά υφάσματα ώστε να μας παρέχουν και κάποια θερμική μόνωση. Παρόλα αυτά το χειμώνα η θερμική μόνωση παρέχεται κυρίως από το μεσαίο στρώμα (middle layer) το οποίο μπορεί να είναι πχ. κάποιο fleece, οπότε δεν χρειάζεται να θεωρήσουμε ότι το base layer πρέπει να είναι υπερβολικά χοντρό καθώς μπορεί να μας οδηγήσει σε περίσσιο ιδρώτα.
Οποιεσδήποτε προτάσεις βασίζονται αποκλειστικά στον καιρό, ωστόσο, παραβλέπουν βασικές εκτιμήσεις, όπως τον προσωπικό μεταβολισμό και το επίπεδο άσκησης.
5. ΕΙΔΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Τέλος, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας το είδος της δραστηριότητας που θα κάνουμε καθώς αυτό καθορίζει και το πόση θερμότητα θα παράγει το σώμα μας από μόνο του κατά τη διάρκεια της άσκησης. Προφανώς άλλες ανάγκες έχουμε όταν κάνουμε μια χαλαρή πεζοπορία στο χιόνι κι άλλες οι ανάγκες μας όταν κάνουμε σκληρή και τεχνική ορειβασία. Αν η άσκηση που κάνουμε είναι ιδιαίτερα απαιτητική σωματικά, τότε παράγουμε αρκετή θερμότητα και ένα πολύ χοντρό ισοθερμικό θα οδηγήσει σε περίσσιο ιδρώτα κάτι το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε. Σε αυτή την περίπτωση θα προτιμήσουμε ένα midweight ισοθερμικό και ζεστό middle layer ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί εάν ζεσταθούμε πολύ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η επιλογή του κατάλληλου ισοθερμικού εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Πρωτίστως πρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργούν οι στρώσεις ρούχων και τι ανάγκες μας καλύπτει η κάθε στρώση.
Όσον αφορά τα ισοθερμικά σημαντική είναι η επιλογή ανάμεσα στα μάλλινα και τα συνθετικά υφάσματα και τους διάφορους συνδυασμούς που κυκλοφορούν στην αγορά (πχ. merino wool με spandex για μεγαλύτερη ελαστικότητα ή ceramic wool για δροσιά). Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αλλά και το είδος άσκησης που θα κάνουμε θα επιλέξουμε το είδος υφάσματος που καλύπτει τις ανάγκες μας καθώς και το βάρος του υφάσματος (lightweight, midweight, heavyweight).
Καλό είναι στην ντουλάπα μας να έχουμε μια ποικιλία διαφορετικών ισοθερμικών ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο base layer ανάλογα με τις ανάγκες μας κάθε φορά!
ΠΗΓΕΣ
https://www.mec.ca/en/explore/how-to-choose-base-layers
https://www.outdoorgearlab.com/topics/clothing-mens/best-base-layer/buying-advice
https://www.rei.com/learn/expert-advice/underwear.html
https://www.rei.com/learn/expert-advice/layering-basics.html
Τελευταία Άρθρα
-
24/05/2024Οδηγός Για Αγορα Σακιδίου Μέρος Α’ 10 – 30 L
-
20/03/2024Οδηγός για κραμπόν
-
19/02/2024Γνωριμία με το Hangboard
-
06/02/2024Η Αναρρίχηση στην εργοθεραπεία
-
23/11/2023Βαθμοί Αναρρίχησης
-
22/11/2023Η Αναρρίχηση στην ψυχοθεραπεία
-
16/11/2023Τι είναι το Bouldering
-
15/11/2023Trad VS Sport Αναρριχηση
-
15/11/2023Χειμερινές Σκηνές
-
07/11/2023Σκηνές 3 εποχών
-
03/11/2023Καλοκαιρινές Σκηνές
-
02/11/2023Διάρκεια Ζωής Υλικών – Μέρος Β’ Μεταλικά Εξαρτήματα
-
02/11/2023Διάρκεια Ζωής Υλικών - Μέρος Α’ (Ζώνες, Ιμάντες, Σχοινιά)
-
30/10/2023Βερνίκι Vernis Aquaglutene – Vade Retro
-
30/10/2023The Log Book
-
30/10/2023Ορειβατικά σκεύη μαγειρικής
-
30/10/2023To Blog μας
-
30/10/2023Αναρριχητικά Παπούτσια - Γρήγορος οδηγός αγοράς
-
30/10/2023Πλύσιμο και συντήρηση του υπνόσακου.
-
30/10/2023Υπερ-ελαφριές Σκηνές
-
30/10/2023Πληροφορίες για τα Κραμπόν
-
30/10/2023Το Πιολέ ή ορειβατική σκαπάνη (Ice axe)
-
30/10/2023Φουσκωτό Στρώμα Ύπνου- Οδηγίες Χρήσης
-
30/10/2023Nikwax τα μυστικά της αδιαβροχοποίησης
-
30/10/2023Τι είναι το "Softshell";
-
30/10/2023Slacklining, ένας εναλλακτικός τρόπος γυμναστικής.
-
30/10/2023Μπότες Ορειβασίας - Πεζοπορίας
-
30/10/2023Αδιάβροχες Μεμβράνες
-
30/10/2023Υπνόσακοι
-
30/10/2023Υποστρώματα
-
30/10/2023Ισοθερμικά
-
30/10/2023Κράνη Ορειβασίας - Αναρρίχησης